Szerző: kosza | június 28, 2013

Dohánylobby

Én eddig (lévén nem vagyok dohányos) örültem az elmúlt évek e téren hozott törvényeinek és valjuk be őszintén egyáltalán nem bántam, hogy még a közönséges üzletekből is kitiltják a cigit. Még a dohány mutyin sem kaptam fel annyira fejem (szánalmas mutyi, amit ha a FIDESZ vezetésének lenne egy kis esze tűzzel vassal próbálna orvosolni, de vagy nem teszi, vagy  kommunikáció nem megfelelő erről). De most állt össze a kép és egy kicsit megijedtem. Ha én lennék a dohánylobby. Mit csinálnék, hogy profitom legyen: érdekelté tenném a hatalmon lévőket. Hogy csinálnám, ha megvesztegetés túl macerás (nem mert annyira makulátlanok lennének a kormányzati politikusok, egyszerűen mások az érdekeltségi köreik)? Hát bevonnám őket a “bizniszbe”. Remélem nem erről szól a nemzeti dohánybolt program…

Gondolat ébresztő Frei Tamás Facebook bejegyzés:

“Nem verték nagydobra. Azóta próbálok rájönni, hogy miért. A kormány? A sajtó? A dohánylobbi? Vagy csak egyszerűen az érdektelenség az oka? 

Vajon miért nem tudunk széles körben az Európai Unió illetékes minisztereinek múlt heti döntéséről? Az Európa-szerte mérföldkőnek tekintett dohánykereskedelmi reguláról. Hiszen hetek óta másról sincs szó Magyarországon, mint a nemzeti dohányboltokról és a cigarettakereskedelmi koncessziókról. A reformról, amely állítòlag épp azt a célt szolgálja, amit az elmúlt napokban agyonhallgatott uniós döntés is.

A brüsszeli parlament jóváhagyására váró új szabályok értelmében Európában a cigaretták csomagolásának első és hátoldalát 65 százalékban képes és szöveges figyelmeztetés borítja majd. Ez valamivel kevesebb, mint a megcélzott 70 százalék, de jóval több, mint a dohánylobbi 40 százalékos ajánlata.

Európában súlyos vereséget szenvedtek a nagy nemzetközi dohánycégek. Ez szerintem jó hír. Sokkal nagyobbat, mint például Amerikában. Ott ugyanis, amikor 2009-ben hasonló vita zajlott, meg tudták a kongresszusban akadályozni, hogy betiltsák a mentolos cigarettákat. Európában ez sem sikerült. A 65 százalékos figyelmeztető felirat kötelező bevezetése mellett ugyanis a mi kontinensünkön betiltják az ízesített cigaretták forgalmazását, például a mentolos dohánytermékekét is. Az unió vezetői szerint ez azért fontos, mert a fiatalok, azon belül is a lányok rászoktatásának egyik megkönnyítője, hogy a dohánycégek ízesített cigarettákkal csábítgathatják őket.

Jegyzem meg, Brüsszelben a döntés utáni egyetlen lényeges kritika a kelet-európai országok lobbizásával kapcsolatban hangzott el. Hogy a lengyelek vezetésével a mi térségünk kiharcolta a vékony női cigaretták forgalmazásának további engedélyezését, pedig a nyugati országok ezeket is be szerették volna tiltani. Én például kíváncsi lennék ez ügyben a magyar kormány álláspontjára. Hogy mi kit támogattunk? A lengyeleket, a vékony cigarettákat vagy az egészséget?

A nyugati álláspont szerint ugyanis a női dohányzás visszaszorítását akadályozza a vékony, elegáns cigaretták létezése. Ahogy az unió egészségügyi biztosa, Tonio Borg fogalmaz: „A dohány nézzen ki dohánynak, ne parfümnek vagy cukros dobozkának. És olyan is legyen az íze, mint a dohánynak!”

A lengyelek (nagy mennyiségben termesztenek dohányt) megfúrták a „parfümcsomagolás” betiltását, de legalább nem tudták megakadályozni az ízesítés kiirtását Európából. Amerikában ugyanis a dohánylobbi elérte, hogy maradhasson a fiatalokat vonzó mentolos cigaretta, hiszen a mentol önmagában nem ártalmas. Teszünk mentolt a teánkba is, akkor a mentateát is betiltják majd? Ott körülbelül ezen a színvonalon zajlott a vita.

Európában ez az érvelés nem jött be. Itt fontosabb volt a dohányzás miatt elhunyt évi 700 ezer ember élete, és persze azok a milliárdok, amelyeket a kezelésükre költünk.

Az európai kormányoknak három évük lesz bevezetni az új szabályokat. A brüsszeli parlament döntése után persze azonnal is megtehetik. Már csak ezért is érdemes lesz figyelni a nemzeti dohányboltok kínálatát Magyarországon.”

Link: Facebook

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Kategória

%d blogger ezt kedveli: